Krótsza kwarantanna, eksperci chwalą decyzję
Aleksandrowscy uczniowie będą się szkolić w Hiszpanii
Wyjazd odbędzie się w ramach projektu “Międzynarodowej mobilności edukacyjnej uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. W grudniu 2020 r. przeprowadzono rekrutację, której celem było wyłonienie uczestników miesięcznej praktyki zawodowej w Hiszpanii, w której uczestniczyć będą uczniowie klasy 2. i 3. technikum hotelarskiego w kwalifikacjach: TG.12 i TG.13.
-Do udziału w zagranicznych praktykach zakwalifikowało się 16 uczniów. - Kryteriami wiodącymi, które decydowały o zakwalifikowaniu się do projektu były: średnia ocen z przedmiotów zawodowych, ocena z zachowania i rozmowa kwalifikacyjna z każdą osobą, która złożyła formularz zgłoszeniowy - poinformował ZS nr 2 w Aleksandrowie Kujawskim
W czasie ferii zimowych uczniowie wzięli udział w kursach językowych z j. angielskiego i j. hiszpańskiego, które poprowadzili nauczyciele Wasim Awaisow i Juan Perez. Wszyscy uczestnicy kursów otrzymają certyfikaty ich ukończenia. Praktyczną naukę zawodu w malowniczej, nadmorskiej Maladze uczniowie będą realizować we wrześniu br.
-Udział w zagranicznej praktyce zawodowej zapewni wysokiej jakości staże zawodowe, doświadczenie oraz kształcenie umiejętności językowych w malowniczych kurortach hiszpańskiego wybrzeża Costa del Sol - podkreśla ZS nr 2. - Po ukończeniu programu uczestnicy otrzymają certyfikaty kursu językowego oraz certyfikaty odbycia praktyki zawodowej. Dodatkowo na każdego ucznia czekać będą dokumenty ECVET oraz Certyfikaty Mobilności Europass.
Projekt został zatwierdzony do realizacji w ramach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe Konkurs 2020 ( PO WER VET ) i otrzymał dofinansowanie z projektu Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
Przypomnijmy, że zagraniczne praktyki dla "Hubala" to nie pierwszyzna, bowiem uczniowie tej placówki wyjeżdżali już wielokrotnie. Ostatnio w 2020 roku w ramach projektu ” Europejska praktyka kluczem do sukcesu” wybrali się do Lipska. Tam w ramach stażu poznali kuchnię charakterystyczną dla Niemców oraz obsługę gości w obiektach świadczących usługi gastronomiczne. Mieli także okazję zaprezentować wykonane przez siebie potrawy kuchni polskiej, jak pierogi i bigos. Wszyscy uczestnicy praktyk uzyskali certyfikaty z najwyższą oceną wraz z upominkami i licznymi pochwałami pracodawców za solidność i zaangażowanie oraz zaproszenia do pracy w najbliższe wakacje.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?