10 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki: 4 jabłka, 250 g cukru, 1 łyżka miodu, 50 ml wody,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/7a/a4/654cc33a7e721_o_large.jpg)
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Takie są najlepsze desery z jabłkami. Zobacz TOP przepisy na wykorzystanie jabłek
Kandyzowane jabłka na patyku
Składniki: 4 jabłka, 250 g cukru, 1 łyżka miodu, 50 ml wody, 4 zgniecione lub zmielone goździki, ½ łyżeczki cynamonu, 4 patyczki, opcjonalnie, czekolada, orzeszki lub posypki
Wykonanie: w jabłka wbijamy pionowo patyk. Cukier rumienimy w garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodajemy miód, przyprawy i wodę, następnie barwnik spożywczy. Gotujemy około 5 minut. W ostudzonej masie moczymy jabłka. Układamy na papierze do pieczenia. Możemy dodatkowo moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i pokruszonych orzechach lub gotowych posypkach.