9 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, łyżka...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/7a/a4/654cc33a453aa_o_large.jpg)
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Takie są najlepsze desery z jabłkami. Zobacz TOP przepisy na wykorzystanie jabłek
Jabłka w cieście francuskim
Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki cynamonu, 1/4 opakowania budyniu waniliowego, 10g cukru, 75ml soku jabłkowego, jajko
Wykonanie: umyte jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem. Mieszamy budyń w małej ilości soku jabłkowego, resztę soku wlewamy do rondelka, dodajemy cukier. Gotujemy. Wlewamy rozmieszany budyń. Miksturę łączymy z jabłkami. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 kwadratów lub prostokątów. Na środek każdego kładziemy zimną masę jabłkową. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Składamy na pół, mocno sklejając brzegi. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem 10-15 minut w 220 stopniach C.