7 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru,...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/86/77/654cc3399a359_o_large.jpg)
fot. Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Takie są najlepsze desery z jabłkami. Zobacz TOP przepisy na wykorzystanie jabłek
Ryż z jabłkami
Składniki: 200 g sypkiego ryżu, 500 ml mleka, 6 łyżek cukru, 4 łyżki masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 kg jabłek, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie: Ryż gotujemy w mleku, dodajemy 3 łyżki cukru, 2 łyżki masła, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Obrane jabłka ścieramy na tarce, prażymy do miękkości (około 10-15 minut) na łyżce masła, dodajemy 3 łyżki cukru, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub kokilkach do zapiekania warstwę ryżu na mleku (około ½ porcji), jabłek i ryżu. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C.