6 z 11
Poprzednie
Następne
Takie są najlepsze desery z jabłkami. Zobacz TOP przepisy na wykorzystanie jabłek
Jabłka w kruchym cieście
Składniki: 2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru,, 150 g masła, 1 żółtko, 1 jajko, opakowanie cukru waniliowego, łyżka śmietany, 5 jabłek
Wykonanie: zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10-12 cm. Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć środki. Ułożyć na ciasto wypukłą stroną do góry. Ciasto można pozostawić w formie kwadratu, zagiąć rogi, by powstała koperta lub oblepić nim jabłko, formując też ogonek. Pieczemy w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru, około 20-25 minut.