MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek...
fot. yelenayemchuk/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta to jedna z najłatwiej otrzymywanych kiszonek – do jej przygotowania potrzeba jedynie poszatkowanych liści kapusty odmiany białej lub czerwonej oraz soli. Nie potrzeba nawet bakterii starterowych, ponieważ znajdują się one na skórze dłoni. Z tego powodu kiszonkę przygotowuje się czystymi rękami bez użycia rękawiczek. Warstwy rozdrobnionego warzywa ugniata się i przesypuje solą. Jej dodatek jest niezbędny, by wytworzyć korzystne warunki do rozwoju bakterii Lactobacillus, a jednocześnie niesprzyjające m.in. tym gnilnym. Wysoka zawartość soli w kiszonkach, która przekracza 1 procent, to praktycznie ich jedyna wada, pozytywne efekty przynosi jednak spożywanie ich na surowo w niewielkich ilościach, np. 3 łyżek dziennie

Zobacz również

Kujawsko-Pomorskie. Ostrzeżenie przed burzami i intensywnymi opadami deszczu

NOWE
Kujawsko-Pomorskie. Ostrzeżenie przed burzami i intensywnymi opadami deszczu

Piknik rodzinny w gminie Skalbmierz. Było wiele atrakcji [ZDJĘCIA]

NOWE
Piknik rodzinny w gminie Skalbmierz. Było wiele atrakcji [ZDJĘCIA]

Polecamy

To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

O TYM SIĘ MÓWI
To już chyba przesada! 10-latka z długimi tipsami i zdobieniami 3D na komunii świętej

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Dzień Dziecka w górach? Tu musisz wybrać się z pociechą

Ważna informacja dla przedsiębiorców. KSeF przesunięty

Ważna informacja dla przedsiębiorców. KSeF przesunięty