4 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/11/5c/620106469de54_o_large.jpg)
fot. ewastudio/123rf.com
Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?
Czarna porzeczka
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.