Wideo. Rodzinny kapitał opiekuńczy
Ocet (łac. acetum) powstaje w wyniku naturalnej fermentacji octowej alkoholu. Najbardziej popularny jest ocet spirytusowy, czyli wodny roztwór kwasu octowego o stężeniu do 10 proc.
Ocet jest popularny w kuchni – służy do zakwaszania i konserwacji. Jednak możemy go także wykorzystać jako ekologiczny środek do czyszczenia różnych powierzchni. Ma bowiem działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Świetnie nadaje się do czyszczenia i odświeżania rozmaitych powierzchni w łazience, kuchni i pokoju. Raczej nie należy go rozpylać, ponieważ może podrażnić drogi oddechowe. Nakładamy szczoteczką, gąbka lub szmatką, często po rozcieńczeniu wodą.
Zobacz w galerii co możesz wyczyścić octem
Ocet należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu zacienionym. Wchodzi w reakcję z metalem, więc nie przelewamy go do metalowych pojemników.
Rodzaje octu:
- spirytusowy
- winny
- jabłkowy
- ryżowy
- balsamiczny
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?