MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi...
fot. 123RF/Pixabay

Takie są najlepsze zamienniku cukru. Tak możesz zastąpić go w porannej herbacie

Cukier trzcinowy - pochodzi z trzciny cukrowej i przechodzi podobny proces, jak burak cukrowy. Różnicą jest to, że cukier trzcinowy nie jest poddawany rafinowaniu, czy nie traci jakichkolwiek minerałów. Jest zdrowszy od cukru białego, posiada więcej wartości odżywczych, żelazo, potas, magnez oraz wapń. Może występować w różnych odcieniach od jaśniejszego do ciemniejszego brązowego, zależy od ilości melasy.

Kaloryczność wynosi 390 kcal/100 g, czyli około 20 kcal w łyżeczce. Trzeba pamiętać by nie pomylić cukru trzcinowego z cukrem brązowym, do tego drugiego producenci dodają barwniki karmelizowane.

Zobacz również

Motocykliści przejęli Rynek w Kielcach. Zobacz zdjęcia

Motocykliści przejęli Rynek w Kielcach. Zobacz zdjęcia

„Ta gwiazda mu się po prostu należała.” Włodzimierz Korcz uhonorowany w Alei Gwiazd

„Ta gwiazda mu się po prostu należała.” Włodzimierz Korcz uhonorowany w Alei Gwiazd

Polecamy

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Więcej policji na drogach. To będą sprawdzać podczas kontroli drogowych

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Oferta sieci handlowych na Dzień Dziecka. Same hity w gazetkach

Uwaga na osoby podszywające pod pracowników urzędu w Aleksandrowie Kujawskim

Uwaga na osoby podszywające pod pracowników urzędu w Aleksandrowie Kujawskim