MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako...
fot. inialbert/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E319 – Tert-butylohydrochinon (tBHQ)

Syntetyczny konserwant z grupy fenoli, używany jako antyutleniacz w tłuszczach poddawanych obróbce termicznej. W Polsce występuje głównie w produktach importowanych, m.in. sosach, gumach do żucia, przekąskach typu krakersy czy popcorn, jedzeniu w proszku, suszonym mięsie itp. Często łączy się go z innymi szkodliwymi konserwantami, m.in. BHA i BHT.

Badania sugerują jednak, że jego zawartość w diecie obniża aktywność limfocytów pomocniczych Th, jak i tych niszczących patogeny (NKT). Skutkiem jest osłabienie układu immunologicznego i większa zapadalność na choroby wirusowe, w tym grypę. Wiąże się też z wydłużeniem czasu trwania infekcji i większym wyniszczeniem organizmu.

Zobacz również

Polska - Francja: Utrzymanie w elicie mocno oddaliło się od Biało-Czerwonych ZDJĘCIA

Polska - Francja: Utrzymanie w elicie mocno oddaliło się od Biało-Czerwonych ZDJĘCIA

Kolejny piłkarz ma odejść z Legii. Zieliński wskazał nazwisko

Kolejny piłkarz ma odejść z Legii. Zieliński wskazał nazwisko

Polecamy

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym

Trudny angielski - opinie o maturze na poziomie rozszerzonym

Trwają matury 2024. Sprawdź harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Sprawdź harmonogram i najważniejsze informacje

Przegląd tygodnia od 5.05 w Ciechocinku

Przegląd tygodnia od 5.05 w Ciechocinku