Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów...
fot. baibakova/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Warzywa kiszone

Kiszonki łączą w sobie zalety warzyw świeżych i produktów probiotycznych, stanowią bowiem źródło naturalnych antyoksydantów, witamin, składników mineralnych oraz bakterii wspomagających zdrowie jelit i całego organizmu. Choć zawierają sporo soli, spożywane jako dodatek do kanapki, sałatki czy surówki nie zapewnią nadmiaru sodu, wzbogacą za to jedzenie w związki smakowe i odżywcze. Warto jednak wybierać kiszonki z lady chłodniczej, a nie – ze sklepowej półki, ponieważ w pełni wartościowe są tylko wymagające trzymania w lodówce przetwory niepasteryzowane. Polecane są zwłaszcza kiszone ogórki, buraczki i kapusta, a także inne warzywa (selery, pomidory), zakwasy i soki z kiszonych warzywa do picia, a także kimchi.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 5.05 w Trzciance

NOWE
Przegląd tygodnia od 5.05 w Trzciance

Tygodniowy przegląd prasy w Garwolinie, (5.05-11.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Garwolinie, (5.05-11.05.2024)

Polecamy

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Chipsy i solone orzeszki zamień na zdrowe przekąski. Od nich nie przytyjesz

Kierowca taksówki pobił pasażera. Wszystko przez to, że nie dostał napiwku

Kierowca taksówki pobił pasażera. Wszystko przez to, że nie dostał napiwku