Spis treści
Jabłka są tanie, łatwo dostępne, mają wiele odmian. To także źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników.
Właściwości jabłek
Jabłka zawierają witaminy oraz składniki mineralne. Znajdziemy w nich:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B
- beta karoten
- witaminę E
- fosfor, wapń, siarka, magnez i żelazo
- błonnik pokarmowy (pektyny)
- kwercetyny
- antyoksydanty
W 100g jabłek jest około 52 kalorii.
Jakie korzyści daje jedzenie jabłek?
- wspomagają procesy trawienia,
- podnoszą odporność organizmu,
- poprawiają wygląd skóry
- mają działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe
- wspomagają układ krążenia, układ nerwowy i odpornościowy
Najpopularniejsze odmiany jabłek
Do najpopularniejszych odmian jabłek zalicza się m. in. szampion, ligol, gloster, lobo, cortland, kosztela, malinówka, jonagold, red jonaprince, golden delicious czy red pinova. Jeśli szukamy, kwaśnych jabłek (np. na szarlotkę) to polecana jest szara reneta, złota reneta, antonówka czy papierówka.
Co zrobić z jabłek? - przepisy
Warto jeść surowe jabłka, bo mają najwięcej cennych substancji. Można je jednak także poddać obróbce. Świetnie nadają się na przetwory, np. do wykonania dżemów, kompotów, soków, cydru czy octu. Mogą być dodatkiem do pieczonych mięs oraz stanowić bazę deserów. Zobacz w galerii przepisy na desery z jabłek.
Czytaj w serwisie
- Dodaj jeden składnik do śniadania i podkręć metabolizm Maleńkie nasiona mają mega moc
- TOP przepisy na wykorzystanie marchwi Marchewkowe przepisy (nie tylko) na pasztet, ciasto, sok
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?