Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka...
fot. Tatyana Aksenova/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Aquafaba – woda z gotowania cieciorki

Woda pozostała z gotowania nasion cieciorki (z dna garnka lub puszki) to zaskakująco efektywny zamiennik białek jaja w daniach, które wymagają ich ubicia na pianę. Aquafaba, bo tak się nazywa, ma co prawda nikły aromat „strączkowy”, ale po ubiciu i dodaniu składników aromatycznych wychodzą z niej pyszne bezy. Na jej bazie można też przygotować pianki marshmallow, makaroniki czy nugat.

Aby zastąpić 1 jajko (a właściwie białko jaja), użyj w przepisie 3 łyżek wody z cieciorki (45 ml).

Woda z cieciorki zastępuje też żółtka jaja w majonezie, choć do jego przygotowania można tak naprawdę użyć wielu różnych składników. Najprościej zmiksować ten sos, zamieniając jaja na taką samą objętość mleczka sojowego (bez cukru, choć może być z zagęstnikami) i nieco zwiększyć udział musztardy.

Zobacz również

Kosta Runjaić wróci do pracy w Polsce? Dziennikarz ujawnił zaskakujący kierunek

Kosta Runjaić wróci do pracy w Polsce? Dziennikarz ujawnił zaskakujący kierunek

Kraksa ciężarówki i BMW w centrum Kielc. Tworzą się korki [ZDJĘCIA]

NOWE
Kraksa ciężarówki i BMW w centrum Kielc. Tworzą się korki [ZDJĘCIA]

Polecamy

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Auta używane. Jak zabezpieczyć się przed klonem?

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Tajemnice najstarszego drewnianego kościoła

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika

Szukasz pomysłu na grilla? Zrób przepis na ser halloumi z piekarnika