MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów...
fot. Alexander Mils/unsplash.com

Apteczka prosto z ula. Produkty pszczele leczą różne problemy, zwalczają wirusy i komórki raka. Tak wykorzystasz je w apiterapii

Miód nektarowy – właściwości

Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów różnych roślin. Najczęściej jest wielokwiatowy, a za odmianowy można uznać go wtedy, gdy zawiera min. 45 proc. pyłku jednego gatunku wśród wszystkich ziaren, co oznacza się za pomocą analizy pyłkowej. Wyjątek to miód akacjowy (30 proc.) i lipowy (20 proc.). Zawiera 95-99 proc. cukrów, głównie fruktozy i glukozy.

Miód stanowi nie tylko lepszą alternatywę dla cukru, ale też środek profilaktyczny i wspomagający leczenie różnych chorób. Wybór zależy od kondycji organizmu, np. w przypadku chorób trawienny polecany jest miód akacjowy, a tych krążeniowych – miód gryczany.

Zobacz również

Wrocław walczy ze smogiem: nowe przepisy i kary za stare piece

Wrocław walczy ze smogiem: nowe przepisy i kary za stare piece

Kordian zagrał w Wyrzysku. Dał czadu i porwał publiczność

Kordian zagrał w Wyrzysku. Dał czadu i porwał publiczność

Polecamy

Seria włamań do samochodów. 43-latek z Włocławka złapany na gorącym uczynku. Wideo

Seria włamań do samochodów. 43-latek z Włocławka złapany na gorącym uczynku. Wideo

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Tego boją się Polacy. Zobacz raport dotyczący naszych lęków

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik