2/13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Badacze wskazują, że ok. 33-50% wytworzonego jedzenia nigdy...

Wyrzucanie jedzenia

Badacze wskazują, że ok. 33-50% wytworzonego jedzenia nigdy nie zostaje spożyte. Rocznie na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton żywności - przestrzeń, która jest potrzebna do jej wyprodukowania jest większa niż teren Chin. Rozkładająca się na śmietnisku żywność wydziela metan, który jest o wiele bardziej szkodliwy niż dwutlenek węgla. Według raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności Polacy najczęściej wyrzucają wędliny, pieczywo, owoce i jogurty. Warto przy tym podkreślić, że do wyprodukowania kilograma wieprzowiny potrzebne jest prawie 6000 litrów wody. Co możesz zrobić? Rób mniejsze zakupy, wybieraj dobre jakościowo produkty i pilnuj terminów ważności.

Zobacz również

Gessler i Kazadi o walce z hejtem. Jak radzić sobie z krytyką?

Gessler i Kazadi o walce z hejtem. Jak radzić sobie z krytyką?

Łukasz Piszczek i reszta. Znani piłkarze w 3 lidze

Łukasz Piszczek i reszta. Znani piłkarze w 3 lidze

Polecamy

Pigwa i jej zdrowotne właściwości. Co zrobić z pigwy?

Pigwa i jej zdrowotne właściwości. Co zrobić z pigwy?

USA: odkryto nowy wariant koronawirusa. R.1 ma zwiększoną odporność na przeciwciała

USA: odkryto nowy wariant koronawirusa. R.1 ma zwiększoną odporność na przeciwciała

Związek z orchidei obiecujący w terapii raka prostaty

Związek z orchidei obiecujący w terapii raka prostaty

Dodaj ogłoszenie